Blog

  • Niepłodność żywienie

    Niepłodność i dieta – czy istnieje związek?

    Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niepłodność dotyka 1 na 4 pary. Pęd za poprawą statusu ekonomicznego i związany z nim stres psychiczny, siedzący tryb życia i spożywanie przetworzonej żywności negatywnie wpływają na płodność par. Dlatego niż demograficzny, który dotknął rozwijające się kraje, nie jest spowodowany tylko kwestiami ekonomicznymi, ale też zdrowotnymi. Czym jest niepłodność? Niepłodność ... czytaj więcej.

  • Nietolerancja pokarmowa a zespół jelita drażliwego i trądzik – opis przypadku

    Co to jest zespół jelita drażliwego? Zespół jelita drażliwego (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome) to zaburzenie czynnościowe jelit o charakterze przewlekłym i/lub nawracającym z nasilonymi objawami ze strony układu pokarmowego. Jest to schorzenie nie ukazujące zmian w badaniach obrazowych, a najczęściej pojawiającymi się objawami są ból brzucha, zmiana rytmu wypróżnień, wzdęcia, co znacznie pogarsza komfort ... czytaj więcej.

  • Nietolerancja pokarmowa rozpoznanie

    Wszystko co powinieneś wiedzieć o nietolerancji pokarmowej

    Coraz więcej osób trafia do gabinetów lekarskich i dietetycznych z objawami, których problemem może być nietolerancja pokarmowa. Niestety mnogość rodzajów nietolerancji pokarmowej powoduje, iż nie jest to problem łatwy do zdiagnozowania w gabinecie. Czym jest nietolerancja pokarmowa? Jak ją diagnozować i leczyć? Co to jest nietolerancja pokarmowa? Pierwsze wzmianki na temat nietolerancji pokarmowych sięgają już ... czytaj więcej.

  • mikrobiota-test

    Co to jest mikrobiota jelitowa i jakie pełni funkcje?

    Mikrobiota, szczególnie jelitowa jest w ostatnim czasie jednym z najgorętszych tematów w świecie nauki i medycyny. Okazuje się, że niewidoczne mikroorganizmy zamieszkujące przewód człowieka i innych zwierząt mają niebagatelny wpływ na ich podstawowe procesy fizjologiczne. Dlaczego mikrobiota jelitowa jest taka ważna dla zdrowia? Jakie pełni funkcje? Dlaczego warto ją uwzględnić przy planowaniu terapii pacjenta? Mikrobiota ... czytaj więcej.

  • Dlaczego warto stosować prebiotyki?

    Obecnie mnóstwo uwagi poświęca się tematowi probiotyków, czyli żywym drobnoustrojom, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jednak bardzo często zapomina się o prebiotykach, czyli substancjach, które są selektywnie wykorzystywane przez mikroorganizmy człowieka w celu uzyskania korzyści zdrowotnych. Zarówno probiotyki, jak i prebiotyki mają zdolność modyfikacji mikrobioty jelitowej, a kiedy występują ... czytaj więcej.

  • Bariera jelitowa – czym właściwie jest i dlaczego warto o nią dbać?

    Błona śluzowa układu pokarmowego ma ogromne rozmiary wynoszące około 400 m2, czyli mniej więcej powierzchnię kortu tenisowego. Fizjologicznie jest to niezbędne, ponieważ głównym zadaniem układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie składników pokarmowych. Najczęściej postrzeganie układu pokarmowego (szczególnie jelita) ogranicza się właśnie do tych funkcji. Obecnie jednak wiemy, że jelito człowieka jest siedliskiem wielu mikroorganizmów (mikrobiota ... czytaj więcej.

  • Serotonina-Badanie-neuroprzekaznikow-i-hormonow-stresu-StressPrint-Cambridge-Diagnostics-2

    Jak zapewnić odpowiednią ilość “hormonu szczęścia”?

    Jak często spotykasz w gabinecie osoby z przewlekłym zmęczeniem, brakiem motywacji do zmian, bólami głowy, zaburzeniami snu? Czy wiesz, że przyczyną powyższych mogą być zaburzenia równowagi neuroprzekaźników, podobnie jak jest to w przypadku zespołu jelita drażliwego, skłonności do objadania się i problemów z redukcją masy ciała? Badania pokazują, że niedobry składników odżywczych i proporcje makroskładników ... czytaj więcej.

  • Witamina D – jak wpływa na odporność?

    Witamina D jest grupą związków steroidowym, które tradycyjnie są zaliczane do witamin, jednak z uwagi na ich wysoką aktywność biologiczną są uważane za wielokierunkowo działające hormony. Witamina D aż w 80% jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych (dokładnie związek o nazwie witamina D3). Oprócz tego 20% witaminy D może być dostarczane do organizmu ... czytaj więcej.

  • GABA-przewod-pokarmowy-odpornosc-jelita-bakterie

    GABA fascynujący aminokwas (część 2/2)

    Stan zapalny jelita a GABA Receptory GABA odkryto na powierzchni błony śluzowej przewodu pokarmowego, gdzie mają znaczący wpływ na regulację wydzielania kwasu żołądkowego, opróżnianie żołądka, transport płynów i elektrolitów w jelicie oraz ich perystaltykę . W ostatnich latach funkcje GABA w obrębie przewodu pokarmowego zaczęto łączyć również z potencjalnym działaniem na układ odpornościowy. Wykazano, że ... czytaj więcej.

  • ziola-a-nasze-zdrowie-i-odpornosc

    Znaczenie ziół i przypraw w żywieniu

    Przyprawy i zioła od wieków są używane zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Przyprawy nie tylko poprawiają smak, aromat i kolor żywności i napojów, ale mogą również chronić przed ostrymi i przewlekłymi chorobami. Istnieje wiele badań potwierdzających działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniżające stężenie glukozy i cholesterolu we krwi, a także wpływające na funkcje poznawcze ... czytaj więcej.

  • probiotyki-a-odpornosc

    Rola probiotyków we wzmacnianiu odporności

    Obecnie zwiększa się zainteresowanie zdrowym żywieniem i wpływem diety na zdrowie. Wzrasta świadomość społeczeństwa na temat produktów i substancji spożywczych, które oprócz zaspokajania głodu, spełniają dodatkowe fizjologiczno-żywieniowe funkcje (poprawiają stan zdrowia, zapobiegają chorobom). Przykładem takich substancji są mikroorganizmy probiotyczne. Co interesujące, ludzki przewód pokarmowy zasiedlony jest przez około 1014 różnych komórek bakteryjnych i jest to ... czytaj więcej.

  • znaczenie-superfoods-w-zywieniu

    Dlaczego warto sięgać po superfoods?

    Czym są superfoods? To produkty należące do żywności funkcjonalnej, przetworzone lub nie, które na podstawie badań naukowych mogą wywoływać określone reakcje w organizmie i odgrywać ważną rolę w zapobieganiu chorób i promocji zdrowia. To produkty o wysokiej wartości odżywczej charakteryzujące się dużą biodostępnością i bioaktywnością składników w nich zawartych. Jakie produkty zaliczamy do superfoods? Superfoods ... czytaj więcej.