Blog

  • Witamina D a COVID-19 aktualne doniesienia

    Witamina D w dobie obecnej pandemii wywołanej wirusem SARS-CoV-2, stała się intensywnym obiektem badań w kierunku potwierdzenia profilaktyki i wspomaganiu leczenia w ostrej chorobie zakaźnej układu oddechowego COVID-19 (ang. coronavirus disease 2019). Obecnie trwają badania na całym świecie, które odpowiedziałyby na pytania czy witamina D jest sojusznikiem w zapobieganiu COVID-19? I czy niedobór witaminy D ... czytaj więcej.

  • Dlaczego warto badać witaminę D?

    Dlaczego warto badać witaminę D? Witaminę D można podzielić na witaminę D3, czyli cholekalcyferol, występujący w żywności pochodzenia zwierzęcego i witaminę D2, czyli ergokalcyferol, który można znaleźć w tkankach roślinnych, drożdżach i grzybach. Dla nas największe znaczenie ma witamina D3, a jej źródłem w diecie są tłuste ryby, jajka oraz nabiał. Jednak nawet mimo prawidłowo ... czytaj więcej.

  • nietolerancja pokarmowa sportowcy

    Sportowcy a nietolerancja pokarmowa

    Osiągnięcie pożądanych wyników sportowych wymaga wyjątkowego wysiłku, a w związku z tym wspierania organizmu na wielu poziomach. Sportowcy i osoby uprawiające sporty rekreacyjnie są grupą szczególnie narażoną na wystąpienie zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego jak nietolerancje pokarmowe, które mogą objawiać się biegunkami, zaparciami, nudności lub zespołem złego wchłaniania. Z uwagi na to potrzebują oni celnych i indywidualnie ... czytaj więcej.

  • AZS-nietolerancja-pokarmowa

    Atopowe zapalenie skóry a nietolerancja pokarmowa

    Atopowe zapalenie skóry jest chorobą o podłożu immunologicznym i coraz więcej badań stara się rozpoznać, jakie mechanizmy immunologiczne mogą być zaangażowane w jego rozwój. Ostatnie badania wiążą zaburzenia mikrobioty jelitowej, choroby z autoagresji i nietolerancję pokarmową IgG-zależną z atopowym zapaleniem skóry stawiając oś skóra-jelita w nowym świetle. Co to jest atopowe zapalenie skóry? Atopowe zapalenie ... czytaj więcej.

  • Migrena a nietolerancja pokarmowa – opis przypadku

    Migrena występuje u ok. 12% światowej populacji. Częściej diagnozowana jest u kobiet niż u mężczyzn. Czym jest migrena i co ją powoduje? Migrena to pierwotny, napadowy ból głowy związany z nadpobudliwością czuciową. Dokładna patofizjologia migreny nie została poznana. Sugeruje się, że bóle migrenowe są następstwem szeregu pierwotnych zaburzeń wewnątrz- i zewnątrzczaszkowych. Badania potwierdzają silne podłoże ... czytaj więcej.

  • Niepłodność żywienie

    Niepłodność i dieta – czy istnieje związek?

    Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niepłodność dotyka 1 na 4 pary. Pęd za poprawą statusu ekonomicznego i związany z nim stres psychiczny, siedzący tryb życia i spożywanie przetworzonej żywności negatywnie wpływają na płodność par. Dlatego niż demograficzny, który dotknął rozwijające się kraje, nie jest spowodowany tylko kwestiami ekonomicznymi, ale też zdrowotnymi. Czym jest niepłodność? Niepłodność ... czytaj więcej.

  • Nietolerancja pokarmowa a zespół jelita drażliwego i trądzik – opis przypadku

    Co to jest zespół jelita drażliwego? Zespół jelita drażliwego (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome) to zaburzenie czynnościowe jelit o charakterze przewlekłym i/lub nawracającym z nasilonymi objawami ze strony układu pokarmowego. Jest to schorzenie nie ukazujące zmian w badaniach obrazowych, a najczęściej pojawiającymi się objawami są ból brzucha, zmiana rytmu wypróżnień, wzdęcia, co znacznie pogarsza komfort ... czytaj więcej.

  • Nietolerancja pokarmowa rozpoznanie

    Wszystko co powinieneś wiedzieć o nietolerancji pokarmowej

    Coraz więcej osób trafia do gabinetów lekarskich i dietetycznych z objawami, których problemem może być nietolerancja pokarmowa. Niestety mnogość rodzajów nietolerancji pokarmowej powoduje, iż nie jest to problem łatwy do zdiagnozowania w gabinecie. Czym jest nietolerancja pokarmowa? Jak ją diagnozować i leczyć? Co to jest nietolerancja pokarmowa? Pierwsze wzmianki na temat nietolerancji pokarmowych sięgają już ... czytaj więcej.

  • mikrobiota-test

    Co to jest mikrobiota jelitowa i jakie pełni funkcje?

    Mikrobiota, szczególnie jelitowa jest w ostatnim czasie jednym z najgorętszych tematów w świecie nauki i medycyny. Okazuje się, że niewidoczne mikroorganizmy zamieszkujące przewód człowieka i innych zwierząt mają niebagatelny wpływ na ich podstawowe procesy fizjologiczne. Dlaczego mikrobiota jelitowa jest taka ważna dla zdrowia? Jakie pełni funkcje? Dlaczego warto ją uwzględnić przy planowaniu terapii pacjenta? Mikrobiota ... czytaj więcej.

  • Dlaczego warto stosować prebiotyki?

    Obecnie mnóstwo uwagi poświęca się tematowi probiotyków, czyli żywym drobnoustrojom, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jednak bardzo często zapomina się o prebiotykach, czyli substancjach, które są selektywnie wykorzystywane przez mikroorganizmy człowieka w celu uzyskania korzyści zdrowotnych. Zarówno probiotyki, jak i prebiotyki mają zdolność modyfikacji mikrobioty jelitowej, a kiedy występują ... czytaj więcej.

  • Bariera jelitowa – czym właściwie jest i dlaczego warto o nią dbać?

    Błona śluzowa układu pokarmowego ma ogromne rozmiary wynoszące około 400 m2, czyli mniej więcej powierzchnię kortu tenisowego. Fizjologicznie jest to niezbędne, ponieważ głównym zadaniem układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie składników pokarmowych. Najczęściej postrzeganie układu pokarmowego (szczególnie jelita) ogranicza się właśnie do tych funkcji. Obecnie jednak wiemy, że jelito człowieka jest siedliskiem wielu mikroorganizmów (mikrobiota ... czytaj więcej.

  • Serotonina-Badanie-neuroprzekaznikow-i-hormonow-stresu-StressPrint-Cambridge-Diagnostics-2

    Jak zapewnić odpowiednią ilość “hormonu szczęścia”?

    Jak często spotykasz w gabinecie osoby z przewlekłym zmęczeniem, brakiem motywacji do zmian, bólami głowy, zaburzeniami snu? Czy wiesz, że przyczyną powyższych mogą być zaburzenia równowagi neuroprzekaźników, podobnie jak jest to w przypadku zespołu jelita drażliwego, skłonności do objadania się i problemów z redukcją masy ciała? Badania pokazują, że niedobry składników odżywczych i proporcje makroskładników ... czytaj więcej.