Warsztaty Nietolerancji Pokarmowej – nowe zagadnienia, nowe wiadomości

[<section]< p=””> </section]<>

[/<section]< p=””> </section]<>

Już dwa tygodnie minęły od naszych warsztatów “Nietolerancja Pokarmowa w Praktyce Medycznej”, które miały miejsce w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi. To niezwykle dla nas ważne wydarzenie tego roku, było odpowiedzią na zaproszenie Pana profesora Jana Chojnackiego, związanego swoją pracą z Oddziałem Gastroenterologii, który jednocześnie patronował wydarzeniu. Mówi się, że nie ma dowodów naukowych, że nietolerancja pokarmowa, a dokładniej nadwrażliwość pokarmowa związana ze swoistymi przeciwciałami IgG, stanowi zjawisko i podstawy do diagnostyki klinicznej – nasze wydarzenie, skupiające ludzi świata nauki i praktyków środowiska medycznego, a także osoby które dzięki zastosowaniu diety eliminacyjnej odzyskały zdrowie, zaprzecza tym opiniom. Zapraszamy na krótką relację z warsztatów. 

 

[

We wrześniu w Sali Dymitra Aleksandrowa gościliśmy profesorów i doktorów, lekarzy i dietetyków, żywieniowców i specjalistów w swojej dziedzinie, a także osoby zainteresowane tematyką nietolerancji pokarmowej i flory jelitowej – jednym słowem wszystkich tych, którzy na co dzień spotykają się ze zjawiskiem nadwrażliwości pokarmowej.

 

[

Całe wydarzenie rozpoczęło się przemową wspomnianego wcześniej Pana profesora Chojnackiego, który niezwykle uroczyście otworzył całe spotkanie i powitał uczestników. Podkreślił istotność takich spotkań – środowiska naukowego i praktyków, by móc jeszcze lepiej rozumieć problem nietolerancji i stanów klinicznych jej towarzyszących, a także wymieniać się wspólnie doświadczeniami. Następnie przemówiła Pani Alicja Drewnowska, która jako Gospodyni spotkania zwróciła uwagę na zmieniający się styl życia i jakość spożywanej żywności w kontekście wzrastającej ilości diagnozowanych schorzeń i problemów z zachowaniem prawidłowej mikroflory jelitowej, która słusznie opisywana jest w literaturze jako oddzielny organ.

Po wystąpieniach powitalnych, rozpoczęliśmy część główną wykładową. Jako pierwsza przemówiła Pani prof. dr hab. n. med. Ewa Brzezińska-Błaszczyk, mówiąc o „Zaburzeniach mikroflory jelitowej a zdrowiu człowieka”. Energia Pani Profesor porwała słuchaczy w świat mikrobów i archeonów oraz zależności występujących między naszymi małymi przyjaciółmi a naszym funkcjonowaniem i zdrowiem. Ten fenomenalny wykład na długo pozostanie w naszej pamięci, tym bardziej, że pozostawił nas z konkretnymi informacjami, że archeologiczne bakterie w nas nadal żyją i są naszymi obrońcami, którym nie jest straszny antybiotyk. Nie zmienia to jednak faktu, że brak odpowiedniej dbałości o nasz sposób żywienia czy styl życia nie przyczyni się do osłabienia także i ich, dla nas ochronnego, działania . Mimo dociekliwości naukowców, wciąż powstających badań naukowych, wiele pytań pozostaje nadal bez odpowiedzi.

Następnie wystąpiła Pani dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik ze swoim wykładem “Nadwrażliwości pokarmowe a nieswoiste choroby zapalne jelit – czy możemy zatrzymać immunologiczne perpetuum mobile?”. Przemówienie nacechowane praktycznym doświadczeniem lekarskim, dało nam dodatkową wiedzę z zakresu współpracy lekarz-pacjent, diagnostyki w chorobach zapalnych jelit czy istotnych zmian, które mają miejsce u tych pacjentów po zastosowaniu diety eliminacyjnej. Konkluzją, którą można było wysnuć po wykładzie jest fakt, że nasz układ immunologiczny musi reagować na pojawiające się bodźce z zewnątrz; bez aktywacji reakcji obronnych nie bylibyśmy w stanie funkcjonować, ale nadwrażliwe komórki odpornościowe bądź zbyt silnie przebiegające reakcje nie są stanem dla nas dobrym. Dlatego też powinniśmy się starać wyciszać stan zapalny toczący się w organizmie, aby tym samym móc przywrócić równowagę w procesach immunologicznych, a właśnie dieta eliminacyjna (będąca dietą przeciwzapalną) jest jednym z narzędzi terapeutycznych.

 

[

Po pierwszej części wykładowej odbyła się krótka dyskusja, podczas której zadawane były również pytania z sali. Kolejno uczestnicy mieli okazję poczęstować się babeczkami i wypiekami przygotowanymi przez Bezglutenową Ciastkarnio-Piekarnię Margita, a także napić się kawy czy herbaty – nie mogło oczywiście zabraknąć hipoalergicznych dodatków oraz poczęstunku z wykluczeniem popularnych alergenów.

W trakcie trwania drugiej części wykładowej przedstawiono m.in. wyniki badań klinicznych dotyczących nietolerancji pokarmowych u chorych z IBS (ang. Irritable Bowel Syndrome). Co ciekawe, występują istotne statycznie różnice w rodzaju nietolerowanych produktów w zależności od rodzaju schorzenia – zaparciowego lub biegunkowego. Badania kliniczne prowadzone przez mgr Aleksandra Błońską i dr hab. n. med. Cezarego Chojnackiego wykorzystują badanie FoodDetective™ i nie jest to pierwsza praca naukowa, w której narzędziem diagnostycznym nietolerancji pokarmowych jest właśnie FoodDetective™, z czego jesteśmy dumni!

Panie Agnieszka Biernat, specjalista ds. profilaktyki i żywienia oraz dr n. farm. Sylwia Naliwajko przedstawiły natomiast swoje przypadki kliniczne – postępowanie dietetyczne od momentu zbierania informacji w wywiadzie żywieniowym, przez elementy opieki nad pacjentem i odpowiednią diagnostykę, po wytyczne żywieniowe i dalsze, kontrolne postępowanie z pacjentem. I także w tych przypadkach testy nietolerancji pokarmowej przyniosły niespodziewany rezultat terapeutyczny, co kolejny raz podkreśliło istotność wprowadzenia diagnostyki nadwrażliwości pokarmowych do protokołu diagnostycznego.

 

[

Po kolejnej części wykładowej i dyskusji z nią związanej, zaprosiliśmy uczestników na dłuższą przerwę i lunch.

 

Drugą część wrześniowego spotkania stanowiła wspólna praca praktyczna, którą poprowadziło niezależne grono Ekspertów, wybrane spośród słuchaczy wykładów. Zadaniem uczestników było opracowanie postępowania dietetycznego konkretnego przypadku klinicznego, do opisu którego dołączono także dzienniczek żywieniowy i wyniki badań laboratoryjnych – morfologii, witaminy D wykonanej metodą LC-MS/MS (referencyjna metoda bezpośrednia), wynik badania mikromacierzowego FoodPrint® 120+, oznaczenia mikroflory jelitowej i markerów stanu zapalnego jelita oraz pasożytów, pozostałości trawiennych, a także podstawowych parametrów biochemicznych jak próby nerkowe, lipidogram i elektrolity. Niezwykłe poruszenie na sali wywołała witamina D – diagnostyka i zasadność suplementacji. Wyjaśniliśmy wspólnie również zagadnienia metylacji czy postępowanie w przypadku występowania zaburzeń mikroflory jelitowej. Mając na auli grono żywieniowców, nie obyło się bez omówienia produktów działających prozapalnie w diecie.

[

Całe spotkanie zakończyło się przedstawieniem naszej aktualnej oferty, a przede wszystkim nowych badań diagnostycznych, które obecnie poszerzyły pulę badań laboratoryjnych. To między innymi: nowy panel FoodPrint® 120+ i FoodPrint® 80+, badania genetyczne w trzech wersjach – Nutrigenomix® Wellness, Nutrigenomix® Sport i Nutrigenomix® Płodność, badanie witaminy D (i jej metabolitów) czy badania flory jelitowej i markerów stanu zapalnego. Dwudziestu szczęśliwców w czasie trwania warsztatów miało również okazję bezpłatnie wykonać badanie stresu oksydacyjnego specjalnym urządzeniem FORM Plus.

 

[

Całe wydarzenie nie mogło się odbyć także bez naszych gości, którzy przygotowali cudowne stoiska – jako wystawcy zagościli na warsztatach firmy Helpa (naturalne kaszki dla dzieci), Polfem (naturalne mieszanki mąk bezglutenowych), Alfa-Koszyk (sklep ze zdrową żywnością), Czasopismo “Współczesna Dietetyka”, które jednocześnie objęło patronatem medialnym nasze warsztaty. Oficjalną wodą spotkania, którą mieli uczestnicy okazję skosztować, była Staropolanka. Na stołach słuchaczy nalazła się nie tylko tradycyjna woda mineralna, ale także lecznicza Wielka Pieniawa.

Dziękujemy za uczestnictwo, niezwykle dla nas krzepiące recenzje oraz zapraszamy do śledzenia kolejnych naszych działań na stronie i kanałach społecznościowych (Facebook, Google+ i Instagram). Nie zwalniamy tempa! Kolejne szkolenia przed nami. Zachęcamy do zapisów.

Z pozdrowieniami,

Zespół Cambridge Diagnostics