Stan zapalny i holistyczne podejście do chorób

Co to jest stan zapalny i czemu powoduje choroby przewlekłe?

Stan zapalny jest istotnym elementem odpowiedzi odpornościowej. Jego funkcją jest wywołanie reakcji obronnej która ma za zadanie usunięcie z ustroju czynnika stanowiącego zagrożenie. Ze względu na przebieg możemy podzielić go na ostry i przewlekły.

Ostry stan zapalny i związany z nim proces gojenia jest procesem gwałtownym i samoograniczającym się. Zazwyczaj trwa do paru dni i po usunięciu przyczyny zanika bez większych szkód dla organizmu.

Są takie sytuacje w których czynnik zapalny nie zostaje usunięty i wtedy stan zapalny z ostrego przechodzi  w przewlekły, co jest zjawiskiem patologicznym. Jeśli proces ten ciągnie się miesiącami, latami to prowadzi do nieustannej stymulacji układu odpornościowego, produkcji cytokin prozapalnych oraz niszczenia tkanek w których są ogniska zapalne. Dodatkowo te cytokiny prozapalne rozprzestrzeniają się poprzez układ krwionośny po całym organizmie powodując różne objawy.

Choroby na tle zapalnym: 

Do przykładowych chorób na tle zapalnym możemy zaliczyć :

  • nieswoiste zapalnenia jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna
  • choroby autoimmunologiczne
  • choroby tarczycy np. Hashimoto
  • przewlekłe zmęczenie, depresja, migrenowe bóle głowy, Alzheimer
  • miażdżyca, nadciśnienie, zawał
  • Stwardnienie rozsiane, RZS
  • AZS, Łuszczyca
  • choroby metaboliczne o których mówiła dr Dąbrowska
  • insulinooporność, zespół policystycznych jajników, endometrioza, za tym idą zaburzenia hormonalne, zaburzenia miesiączkowania a często w konsekwencji niepłodność

Co może być przyczyną stanu zapalnego ?

Według raportu British Allergy Foundation nawet 88% badanych uważa że przyczyną ich przewlekłych dolegliwości jest spożywana żywność. Warto popatrzeć  na żywość jak na obcą cząsteczkę chemiczną która na różnych poziomach może oddziaływać nasz organizm. Jeśli wywołuje niepożądane reakcje często jest to nietolerancja pokarmowa. Szacuje się że to zjawisko dotyczy 45% populacji Europy i Ameryki Północnej. Dane z badań naukowych pokazują że reakcje IgG zależne są częstsze niż klasyczna alergia, ale w około 30% przypadków oba rodzaje reakcji na pokarmy mogą ze sobą współistnieć.   

Nietolerancja pokarmowa

Aby zrozumieć od podstaw ten mechanizm musimy zacząć od jelit.  Ważną ich rolą jest rozpoznanie, co jest bezpieczne a co stanowi zagrożenie dla organizmu. Jeśli na skutek różnych czynników środowiskowych dojdzie do zaburzenia funkcji jelita, nie do końca strawione pokarmy w niekontrolowany sposób mogą przedostawać się do krwioobiegu.  Tam naturalną odpowiedzią organizmu jest wytworzenie przeciwciał IgG aby zneutralizować ciało obce. Z połączenia przeciwciał i antygenów pokarmowych powstają kompleksy immunologiczne a one mogą odkładać się w różnych tkankach i niszczyć tkanki w których się osadziły. W konsekwencji w organizmie rozwija się przewlekły stan zapalny, nasilany przez spożywanie nietolerowanych pokarmów.

Diagnostyka nietolerancji pokarmowej

Przede wszystkim zdiagnozować szkodliwe produkty. Często objawy są przeoczone i dopiero jak już są bardzo poważne to decydujemy się na wykonanie badania. Jeśli zależy nam na zdrowiu i staramy się bardziej zapobiegać niż leczyć to oczyszczanie organizmu oraz wykluczenie produktów nietolerowanych to podstawa. 

Możesz zbadać się na nietolerancje pokarmowe różnymi testami. My polecamy testy FoodPrint, które w sposób laboratoryjny badają odpowiedź układu odpornościowego na konkretne produkty.

Czy nietolerancja jest dożywotnia ?

Nie. Przeciwciała IgG są dynamiczne, zmieniają się. Na chwilę obecną jedynym remedium jest dieta eliminacyjna czyli wykluczenie przyczyny stanu zapalnego. W międzyczasie staramy się pójść dalej i znaleźć takie czynniki które w danym przypadku działą na rozszczelnienie jelita. Polecam konsultację u dietetyka po zebraniu wywiadu podpowie w którym kierunku dalej szukać. U niektórych to będzie Candida czyli drożdżaki, u innych stres a u innych pasożyty czy dysbioza. Z każdym z tych czynników możemy zmierzyć się dietą lub stylem życia. Jeżeli zgramy w czasie dietę eliminacyjną i zregenerujemy/uszczelnimy jelito to nie będzie problemu aby wrócić do tych produktów. 

Jakie czynniki rozszczelniają jelito ? Kompleksowa diagnostyka

Cała nietolerancja pokarmowa zaczyna się w jelitach a często jest spowodowana nieszczelnością jelita na skutek złej diety lub nawyków. Czynniki które wpływają na szczelność jelita :

  • dysbioza
  • palenie papierosów lub używanie wyrobów z nikotyną
  • niedobory sIgA
  • infekcje
  • pasożyty
  • stres psychiczny
  • zmniejszona kwasowość soku żołądkowego lub leki IPP
  • przetworzona żywność 
  • monotonna dieta
  • nadużywanie leków
  • alkohol

 

Dodaj swój komentarz