Nietolerancja pokarmowa pod lupą

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją na pokarmy, a dokładniej na białka, które organizm rozpoznaje jako obce. Zaburzenia trawienia i funkcji bariery jelitowej powodują, że układ odpornościowy staje się „przeładowany” obecnością białek pokarmowych. W tych warunkach dochodzi do nadmiernej odpowiedzi odpornościowej z wytworzeniem dużej ilości przeciwciał IgG. Taką reakcję nazywamy nadwrażliwością pokarmowa typu III lub potocznie nietolerancją pokarmową.

Kiedy warto wykonać badanie w kierunku nietolerancji pokarmowej?

Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest nietolerancja pokarmowa. Nawet jeśli nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpływać na stan zdrowia i jakość życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotknięte nawet 45% populacji. Jeśli występują u ciebie jakiekolwiek objawy nietolerancji pokarmowej i jeśli upewniłeś się u lekarza, że twoje objawy nie mają innych ukrytych przyczyn, warto byłoby zrobić badanie.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

Nietolerancja pokarmowa może manifestować się wielonarządowo i dawać niespecyficzne objawy (czytaj więcej)

Jaka jest różnica między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową?

Jakie są przyczyny nietolerancji pokarmowej?

Nieodpowiedni styl życia, w tym przetworzona żywność, używki, stres, leki czy infekcje mogą przyczyniać się do powstawania nieszczelności bariery jelitowej i zaburzeń mikroflory jelitowej, które są przypuszczalną przyczyną nietolerancji pokarmowej.

Czy jakieś leki mogą mieć wpływ na wynik badania?

Tak, niektóre leki i terapie mogą zmieniać pracę układu odpornościowego jak np. duże dawki leków sterydowych, radio- i chemioterapia. W przypadku wątpliwości skontaktuj się z lekarzem.

Jak należy przygotować się do badania?

Krew można pobierać o każdej porze dnia, nie potrzeba być na czczo, nie należy odstawiać przyjmowanych leków. Przed pobraniem próbki krwi należy jedynie dobrze nawodnić organizm.

Co to jest IgG?

IgG oznacza przeciwciała klasy G, które są białkami wytwarzanymi przez układ odpornościowy, a dokładnie przez specjalne białe krwinki, zwane limfocytami B, w odpowiedzi na obce cząsteczki dostające się do organizmu takie jak wirusy, bakterie, toksyny, pokarmy. Wyróżniamy różne typy przeciwciał, najlepiej poznane są IgA, IgE, IgG, IgM.

W jaki sposób pokarm powoduje wytwarzanie przeciwciał IgG?

Fizjologicznie podczas trawienia pokarmy rozkładane są na prostsze cząsteczki np. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, cukry proste. Następnie w jelitach są wchłaniane do krwiobiegu i stanowią składnik odżywczy. U niektórych pacjentów zapalenie lub podrażnienie śluzówki jelit sprawia, że nie w pełni strawione pokarmy przedostają się w sposób niekontrolowany do krwiobiegu. Ten stan nazywany jest zespołem jelita przesiąkliwego. Układ odpornościowy rozpoznaje te cząsteczki jako „obce” i odpowiada na to wytwarzając przeciwciała IgG. Pacjenci z zespołem jelita przesiąkliwego mają wysokie poziomy przeciwciał wobec pokarmów – nietolerancję pokarmową.

W jaki sposób wysokie poziomy przeciwciał IgG wywołują objawy?

Kiedy pokarm wywołuje w organizmie nadprodukcję przeciwciał IgG, przeciwciała te łączą się z białkami pochodzącymi z pożywienia i tworzą kompleksy złożone z białek pokarmowych i przeciwciał IgG. Kompleksy te są usuwane przez komórki układu odpornościowego. Kiedy układ odpornościowy jest przeciążony kompleksy, których organizm nie może usunąć, gromadzą się w różnych tkankach układu pokarmowego, skóry, stawów i innych układów, gdzie wywołują niespecyficzne objawy takie jak bóle głowy, duszności, zespół jelita drażliwego, egzema, wysypka, bóle stawów. (czytaj więcej)

Czy to możliwe, aby mieć wysokie stężenie przeciwciał IgG i nie mieć żadnych objawów?

Tak, niektórzy ludzie mają bardzo wysokie stężenie przeciwciał IgG, ale nie mają żadnych objawów. Prawdopodobnie ich układ odpornościowy jest wyjątkowo skuteczny w usuwaniu kompleksów białko pokarmowe-przeciwciało IgG, co nie sprzyja odkładaniu się tych cząsteczek w tkankach i nie wywołuje objawów.

Co to jest zespół przesiąkliwego jelita?

W zespole przesiąkliwego jelita połączenia pomiędzy komórkami jelita rozluźniają się i tworzą się szczeliny, przez które cząsteczki pokarmowe w sposób niekontrolowany przedostają się do krwiobiegu.  Wówczas bariera jelitowa nie spełnia swojej funkcji obronnej, co sprzyja powstawaniu nietolerancji pokarmowej.

Dlaczego panele pokarmowe nie badają cukru i alkoholu?

Specyficzne pokarmowo IgG powstają w wyniku reakcji z białkami pokarmowymi. Cukier i alkohol są składnikami niebiałkowymi i nie wywołują odpowiedzi z udziałem przeciwciał.

Czy istnieją jakieś wyniki badań naukowych, które potwierdzają zasadność przeprowadzania badania w kierunku nietolerancji pokarmowej?

Tak, istnieje wiele badań wskazujących na zasadność prowadzenia pomiaru specyficznych pokarmowo IgG i ich wpływu na objawy chorób przewlekłych takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego, migreny, astma, egzema, artretyzm. (Literatura naukowa)