Wykonując badanie w kierunku 45 polimorfizmów genetycznych dowiesz się w jaki sposób geny wpływają na metabolizm spożywanej żywności i składników w niej zawartych oraz jak kształtują twoje nawyki żywieniowe. Poznasz również jak pokarmy i składniki odżywcze, które spożywasz wpływają na odpowiedź twoich genów. Wynik badania wykaże jakie jest ryzyko przewlekłych, dietozależnych schorzeń i jak można zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Dodatkowo dowiesz się, jakie masz ryzyko kontuzji oraz jak geny wpływają na wytrzymałość i aktywność fizyczną.
- Pozwoli na indywidualizację zaleceń, uwzględniając twoje wrodzone predyspozycje,
- Wskazuje na potencjalnie nietolerowane składniki w diecie (kofeinę, gluten, laktozę),
- Pozwala na optymalny wybór rodzaju, częstotliwości i intensywności aktywności fizycznej,
- Badanie wykonuje się tylko raz w życiu, ponieważ geny są niezmienne,
- Pobranie materiału do badania (śliny) jest bardzo proste i nieinwazyjne.
Wykonując to jedno badanie dowiesz się:
Jak twoje geny wpływają na metabolizm witamin i składników mineralnych
Zrównoważony metabolizm jest zasadniczym elementem zdrowia i ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Predyspozycje genetyczne warunkują przekształcanie witamin z form nieaktywnych do form czynnych biologicznie, wchłanianie i transport międzykomórkowy składników odżywczych oraz zdolność organizmu do usuwania nadmiarów. Badanie może wskazać przyczyny niedoborów lub nadmiaru poszczególnych składników, pomimo prawidłowo zbilansowanej diety. Konsekwencją niedostosowania odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych może być zwiększona zapadalność na poważne choroby.
- Witamina A
- Witamina B12
- Witamina C
- Witamina D
- Witamina E
- Kwas foliowy (w tym mutacja MTHFR)
- Żelazo
- Wapń
Jak twoje geny determinują ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę
Główną przyczyną umieralności w Polsce i na świecie są choroby sercowo-naczyniowe i metaboliczne. Tak duża skala tego zjawiska wymaga wdrożenia nowych strategi zapobiegania tym chorobom, poprzez włączenie np. prewencji opartej o badanie kodu genetycznego, które pozwoli na otrzymanie informacji o predyspozycjach do zachorowania. Badając warunkowany przez geny metabolizm elementów diety takich jak kofeina, sód, nasycone kwasy tłuszczowe czy kwasy tłuszczowe omega 3 w panelu sercowo-metabolicznym, możemy oszacować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze czy zawał mięśnia sercowego.
- Kofeina
- Ładunek glikemiczny
- Sód
- Kwasy tłuszczowe omega-3
- Nasycone kwasy tłuszczowe
Jak twoje geny wpływają na bilans energetyczny i czynniki związane z kontrolą masy ciała
Redukcja i utrzymanie prawidłowej masy ciała zależą nie tylko od aktywności fizycznej i ograniczeń żywieniowych, ale również od uwarunkowań genetycznych. Wykazano, że polimorfizmy genetyczne wpływają na szlaki metaboliczne tłuszczów, węglowodanów i białek, ingerując m. in. w tworzenie się tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej oraz zaburzenia glikemii.
- Energia
- Aktywność fizyczna
- Białko
- Tłuszcz całkowity
- Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Jakie jest twoje genetyczne ryzyko nietolerancji składników pokarmowych
Nietolerancja niektórych składników pokarmowych może mieć podłoże genetyczne i ujawnić się w każdym wieku. Warto wykonać badanie predyspozycji genetycznych do nietolerancji glutenu i laktozy już na wczesnym etapie życia, aby uniknąć ciężkich objawów jakie mogą powodować.
- Laktoza
- Gluten
Jak twoje geny wpływają na odczuwanie smaku i nawyki żywieniowe
Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że nawyki żywieniowe to nie tylko nasze przyzwyczajenia wypracowane przez lata, ale także wynik zakodowanych w naszych genach informacji. Szczególnie upodobanie do smaków tłustego i słodkiego czy podjadanie między posiłkami nie zawsze wynikają tylko z naszego zmęczenia i złego nastroju. Świadomość o polimorfizmach genetycznych może modulować nasze złe nawyki żywieniowe, przekładając się na spożywanie mniejszej ilości słodyczy i tłustych przekąsek, co może korzystnie wpłynąć na naszą kondycję zdrowotną.
- Percepcja smaku tłuszczu
- Preferencje dotyczące cukrów
- Podjadanie między posiłkami
- Trawienie skrobi
Jak twoje geny wpływają na czynniki związane z aktywnością fizyczną
Osiągnięcia sportowe nie zależą jedynie od intensywnej pracy, dyscypliny czy zaangażowania. Predyspozycje genetyczne mogą warunkować nastawienie i motywację do ćwiczeń, a nawet tolerancję bólu. Geny warunkują również budowę ścięgien, masę mięśniową i zdolność mięśni do wykorzystywania tlenu, co ma wpływ na efektywność wysiłku wytrzymałościowego lub osiąganie dobrych wyników w działaniach siłowych. Wyniki badań genetycznych pozwalają zoptymalizować proces treningowy i zwiększyć możliwości regeneracyjne osób regularnie uprawiających sport.
- Motywacja do ćwiczeń
- Wytrzymałość
- Moc i siła
- Zachowania związane z ćwiczeniami
- Ból
- Uraz ścięgna Achillesa