Prowadzące

Prowadzące

dr n. med. Karolina Karabin

Z wykształcenia biolog ze specjalizacją mikrobiologia i diagnosta laboratoryjny z ponad 10-letnim stażem w pracy laboratoryjnej. Absolwentka Studium Medycyny Molekularnej oraz członek Polskiego Towarzystwa Genetyki Człowieka. Kierownik grantów naukowych realizowanych w Pracowni Diagnostyki Molekularnej przy Klinice Hematologii, Onkologii i Chorób Wewnętrznych WUM. Tytuł doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej obroniła na I Wydziale Lekarskim WUM. Autorka wielu prac naukowych i popularnonaukowych z zakresu diagnostyki laboratoryjnej, biologii molekularnej i żywienia.

Na co dzień jako specjalista w zakresie diagnostyki laboratoryjnej prowadzi dział merytoryczny w Cambridge Diagnostics Polska oraz współpracuje z zespołem dietetyków w Poradni Dietetycznej CD. Ze specjalistami dzieli się praktyczną wiedzą na temat diagnostyki i dietoterapii chorób na konferencjach, szkoleniach oraz na łamach czasopism i portali internetowych. Szczególnie zainteresowana wpływem współczesnego stylu życia na procesy molekularne w organizmie.

mgr Marta Szymańska

Dietetyk kliniczny, szkoleniowiec, autorka artykułów i współautorka książki o nadwrażliwości pokarmowej. Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny na kierunku Dietetyka. Od kilku lat jest szkoleniowcem i wykładowcą Cambridge Diagnostics oraz dietetykiem klinicznym w Poradni Dietetycznej CD, w której przyjmuje pacjentów z alergiami i nadwrażliwościami pokarmowymi, chorobami autoimmunologicznymi, stanami zapalnymi jelit, zaburzeniami hormonalnymi, metabolicznymi i problemami z płodnością. Specjalizuje się w układaniu i bilansowaniu diet eliminacyjnych i w krótkotrwałych postach warzywno-owocowych. Ostatnio poszerza wiedzę z zakresu modulacji żywieniem zaburzeń neurohormonalnych i dietoterapii pacjentów onkologicznych.

Praca z pacjentami jest dla niej impulsem do stałego poszerzania wiedzy z zakresu funkcjonowania organizmu na różnych poziomach. Interesują ją mechanizmy, w jakich powstają choroby i wpływ stylu życia na ich przebieg. W swojej pracy, ze względu na to, że każdy z nas ma inną historię zdrowotną, przyzwyczajenia i predyspozycje genetyczne, kieruje się indywidualnym podejściem do pacjenta i dopasowuje celowaną na jego potrzeby dietoterapię.