Co mnie zaskoczyło w wyniku badania genetycznego?

Zagłębiając się w wynik badania genetycznego oraz historię swojej choroby, można odkryć wiele ciekawych zależności, a tym samym również rozwiązań. Przedstawiamy opinię i zaskakujące odkrycia dietetyczki naszej Poradni Nietolerancji Pokarmowej działającej przy Cambridge Diagnostics.  

W panelu badań genetycznych Nutrigenomix® najbardziej zainteresował mnie fragment o przyswajaniu i metabolizowaniu składników odżywczych. Z punktu widzenia dietetyka taka konkretna wiedza, czyli dokładne zalecenia dopasowane do pacjenta, są nieocenione. Często pacjenci, pomimo zbilansowanego żywienia i deklarowanego spożycia RDA danego składnika, skarżą się na objawy jego niedoborów.

W moim przypadku ze wszystkich badanych składników najbardziej potwierdził się wynik dotyczący wit A.

Badanie pokazuje, że mój organizm nie przekształca beta-karotenu w aktywną formę witaminy A, co znaczy że pomimo spożywania dużej ilości pomarańczowo-czerwonych warzyw i owoców poziom aktywnej wit. A nie jest wystarczający do właściwego funkcjonowania układu wzrokowego, odpornościowego, skóry itd. Ma to potwierdzenie w wywiadzie rodzinnym – mój ojciec oraz kilkoro dalszych członków rodziny mają ślepotę zmierzchową tzw. kurzą ślepotę – wadę wzroku związaną ze stanem niedoboru witaminy A.

Dzięki tej informacji mogę we wczesnym stadium wspierać mój organizm. Na podstawie uzyskanego wyniku badania powinnam spożywać pokarmy bogate w aktywną wit. A.

Do tej pory starałam się spożywać produkty obfitujące w beta-karoten (czyli pomarańczowe, czerwone i zielone warzywa), właśnie ze względu na moje problemy ze wzrokiem i skórą oraz obciążeniem rodzinnym, a okazuje się, że powinnam bardziej zadbać o źródła zwierzęce witaminy.

Z jakimi problemami można się borykać mając niedobory witaminy A?

Niedobór wit. A wywołuje między innymi nadmierną keratynizację nabłonków ( m.in. przewodu pokarmowego, oczu, skóry),  co może skutkować zarówno biegunkami, problemami ze wzrokiem jak i chorobami skóry. W moim przypadku jest to rogowiec – wrodzona lub nabyta choroba skóry. Mając świadomość jakie źródła wit. A są dla mnie najlepsze, mogę mieć większy wpływ na profilaktykę lub stopień rozwoju chorób do których mam skłonności.

Niekiedy predyspozycje genetyczne wpływają znacząco na ilość lub jakość produktów żywnościowych, które powinniśmy wybierać. Pomimo ogólnie przyjętych norm żywieniowych zapotrzebowanie na składniki może być inne dla każdego z nas.  Mając wynik badania genetycznego Nutrigenomix® wiem, na które składniki odżywcze czy witaminy muszę szczególnie zwrócić uwagę komponując swoją dietę.”

Skąd nasze zainteresowanie tym badaniem?

Dla nas niezwykle zaskakujący jest sam fakt, że można już zbadać predyspozycje do konkretnych smaków lub przeanalizować jak nasz organizm wykorzystuje składniki zawarte w pożywieniu. Czysta biologia! W dzisiejszych czasach, mając wysoki wpływ środowiska na funkcjonowanie organizmu oraz utrudniony dostęp do naturalnej, czystej żywności, tego typu badania wydają się być niezwykle przydatne w prewencji chorób oraz zachowania zdrowia.

Badanie Nutrigenomix® obejmuje analizę aż 45 różnych polimorfizmów genetycznych, co umożliwia poznanie indywidualnego metabolizmu składników odżywczych jak: wspomniana wyżej witamina A, a także B12, C, D, E, kwasu foliowego (w tym mutacji genu MTHFR), wapnia i żelaza. W wyniku badania zawarte są także informacje dotyczące nietolerancji pokarmowej (glutenu, laktozy, kofeiny), a także predyspozycji do rozwoju cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych, chorób układu kostno-stawowego, celiakii, nadwagi i otyłości, urazów sportowych oraz zespołu przeładowania i niedoboru żelaza.

Więcej informacji można znaleźć w zakładce “badanie genetyczne” w strefie Profesjonalisty lub w “dostępne badania” w strefie dla Pacjenta.

Interesuje Cię ten temat? Śledź nasze wpisy 😉 Niebawem pojawią się kolejne zaobserwowane zależności, tym razem związane z innymi składnikami odżywczymi!

Pozdrawiamy! 🙂