Czym jest nadwrażliwość pokarmowa
Nadwrażliwość pokarmowa typu III, inaczej “nietolerancja pokarmowa”, jest reakcją obronną organizmu na spożywany pokarm. Ze względu na złożony mechanizm immunologiczny objawy nadwrażliwości są oddalone w czasie. Objawy pojawiające się w mechanizmie opóźnionym aż w 70% przypadków mają charakter wielonarządowy. Wielopostaciowość objawów (patrz rysunek) i ich przewlekłość, a w wielu przypadkach uznanie ich za stały, normalny element swojego życia powoduje, że nawet przez wiele lat pacjent może bezskutecznie poszukiwać przyczyn swoich objawów. Z badań wynika, że przewlekłe dolegliwości trwające od kilku lub nawet kilkunastu lat uległy znacznej poprawie po eliminacji produktów wykazujących podwyższony poziom pokarmowo-specyficznych IgG, diagnozowanych w nadwrażliwości pokarmowej typu III.
Nadwrażliwość pokarmowa typu III i jej objawy
Objawy są bardzo różnorodne i niespecyficzne, co wynika z mechanizmu reakcji pokarmowo-specyficznych IgG. Dolegliwości mogą dotyczyć różnych układów jednocześnie.
Jak pokarmy mogą inicjować przewlekły stan zapalny?
Reakcje odpornościowe z udziałem IgG mediowane przez pokarmy są złożone. Oznacza to, że objawiają się w ciągu kilku godzin lub dni po ekspozycji na nietolerowany pokarm. Nieustanne spożywanie pokarmów, na które występuje nadwrażliwość, prowadzi do przejścia stanu zapalnego w fazę przewlekłą.
Przyczyny nadwrażliwości pokarmowej typu III
Jako główną przyczynę nadwrażliwości pokarmowej typu III wymienia się nieszczelność bariery jelitowej, czyli fizjologicznej struktury pełniącej ważną rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu.
Jak diagnozować nadwrażliwość pokarmową?
Obecnie jedyną metodą diagnostyczną „nietolerancji pokarmowej” jest wykonanie testu laboratoryjnego lub ambulatoryjnego w kierunku specyficznych pokarmowo IgG. (czytaj więcej: Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej typu III). Na podstawie uzyskanego wyniku badania można ustalić przeciwzapalną dietę eliminacyjną. Polega ona na wykluczeniu z żywienia reaktywnych produktów na pewien okres czasu.
Dieta eliminacyjna a choroby przewlekłe
Eliminacja nietolerowanych pokarmów w oparciu o wynik badania specyficznych pokarmowo IgG jest indywidualizacją zaleceń diety przeciwzapalnej. Jest to ważny element wspomagający organizm w procesie terapeutycznym, celujący w przyczynę dolegliwości. Prawidłowo przeprowadzona dieta eliminacyjna prowadzi do uszczelnienia bariery jelitowej. Wycisza reakcje immunologiczne, redukuje symptomy nietolerancji i poprawia ogólne samopoczucie. Przyczynia się do usunięcia źródła przewlekłego stanu zapalnego. Badania kliniczne z kontrolowanymi warunkami wykazały, że dieta eliminacyjna w oparciu o specyficzne pokarmowo IgG zmniejsza częstotliwość i nasilenie objawów w schorzeniach przewlekłych jak migreny (Literatura).
[sb_sibling_prev][/sb_sibling_prev]
[sb_sibling_next][/sb_sibling_next]
[section background_repeat=”repeat” background_position=”center top” background_attachment=”static” background_scroll=”none”]
Nadwrażliwość pokarmowa typu III – diagnostyka
Laboratorium Immunodiagnostyki
Narzędzia do pracy z pacjentem
Przypadki pacjentów
[/section]