Aktualności

  • Zasadność wykonywania diagnostyki pokarmowej IgG-zależnej

    W związku z pojawiającymi się w internecie informacjami dotyczącymi zasadności wykonywania diagnostyki nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej publikowanymi m. in. przez osoby „zawodowo zajmujące się udziałem w kłótniach internetowych” postanowiliśmy opublikować nasze stanowisko w tej sprawie. Na początku chcielibyśmy zdementować informację jakoby firmy sprzedające testy na nietolerancję pokarmową miały „moc sprawczą”, aby zablokować komuś możliwość występowania na […]

  • Geny mogą determinować podjadanie między posiłkami!

    Kontynuacja serii o badaniach genetycznych, które analizuje nasza dietetyczka na podstawie własnych doświadczeń. Tym razem pod lupę została wzięte podjadanie. To jakie produkty i w jakich ilościach je spożywać zawsze powinno być indywidualnie dopasowane do nas, ponieważ istnieje mnóstwo czynników które na to wpływają. Płeć, stan zdrowia, aktywność fizyczna, ilość i jakość snu, styl życia, […]

  • Czy motywacja do ćwiczeń jest zapisana w genach?

    Kolejna dawka informacji naszej poradnianej dietetyczki, odnośnie wyniku badania genetycznego Nutrigenomix®. Tym razem pod lupą znalazła się motywacja do ćwiczeń. Czy jest ona zapisana w genach? Ile to już razy próbowaliście zacząć regularnie ćwiczyć w domu? Nie trzeba marnować czasu na dojazd i powrót, nie trzeba płacić za karnet. Ćwiczenia można wykonać w dowolnej chwili, […]

  • Rola przeciwciał IgG, IgA i IgG4 w powstawaniu alergii na pokarmy

    Czy jest zasadność wykonywania oznaczenia przeciwciał IgA czy IgG4, diagnozując opóźnioną reakcję nadwrażliwości pokarmowej, zwaną potocznie nietolerancją pokarmową? Poznaj cechy przeciwciał IgG IgA IgG4 oraz ich związek z występowaniem “nietolerancji” pokarmowej, aby pomóc sobie i pacjentowi w wyborze odpowiedniego testu diagnostycznego. Wybierając odpowiedni test diagnozujący nadwrażliwość pokarmową związaną z pokarmowo-swoistymi przeciwciałami IgG (zwanej powszechnie “nietolerancją pokarmową”) […]

  • Badanie witaminy D i jej metabolitów techniką LC-MS/MS – jak interpretować wynik?

    Poniżej przedstawiamy informacje dotyczące (oferowanego przez nas) oznaczenia stężenia we krwi witaminy D i jej metabolitów, wykonywanej techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrią mas, a także interpretację wyniku tego badania. Wejdź na Strefę profesjonalisty lub Strefę dla pacjenta i dowiedź się więcej na temat naszego badania witaminy D. Metabolizm witaminy D W produktach żywnościowych […]

  • Skłonność do urazów zapisana w genach?

    Oto kolejna odsłona analizy wyniku badania genetycznego Nutrigenomix® naszej poradnianej dietetyczki. Tym razem przeanalizowano rolę genu związanego z tworzeniem tkanki łącznej. Istotny czynnik wiążący się z ryzykiem urazów, a zatem wpływający m.in. na wyniki sportowe.    Wynik badania genetycznego Nutrigenomix® potwierdza moją skłonność do urazów ścięgna Achillesa. Ze względu na rolę genu COL5A1 w tworzeniu […]

  • Warsztaty Nietolerancji Pokarmowej – nowe zagadnienia, nowe wiadomości

    [<section]< p=””> </section]<> [/<section]< p=””> </section]<> Już dwa tygodnie minęły od naszych warsztatów “Nietolerancja Pokarmowa w Praktyce Medycznej”, które miały miejsce w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi. To niezwykle dla nas ważne wydarzenie tego roku, było odpowiedzią na zaproszenie Pana profesora Jana Chojnackiego, związanego swoją pracą z Oddziałem Gastroenterologii, który jednocześnie patronował […]

  • Co mnie zaskoczyło w wyniku badania genetycznego?

    Zagłębiając się w wynik badania genetycznego oraz historię swojej choroby, można odkryć wiele ciekawych zależności, a tym samym również rozwiązań. Przedstawiamy opinię i zaskakujące odkrycia dietetyczki naszej Poradni Nietolerancji Pokarmowej działającej przy Cambridge Diagnostics.   „W panelu badań genetycznych Nutrigenomix® najbardziej zainteresował mnie fragment o przyswajaniu i metabolizowaniu składników odżywczych. Z punktu widzenia dietetyka taka konkretna […]

  • Czy mleko stanowi istotne źródło wapnia w diecie?

    Na lipcowym szkoleniu, które organizowaliśmy w Warszawie, przy analizie naszego klinicznego przypadku, wynikła dyskusja czy mleko stanowi istotne źródło wapnia w diecie. Rozmowa skupiła się nie tylko na mleku w kontekście bogatego źródła tego składnika mineralnego, ale również na mechanizmie jego wchłaniania oraz powiązania występującej nadwrażliwości pokarmowej i osteoporozy.    Układ kostny jest jednym z tych układów organizmu człowieka, którego zdrowie i rozwój zależy […]

  • Lipcowe szkolenie w Warszawie – relacja

    W pierwszy weekend lipca odbyło się szkolenie w Warszawie, w naszej nowej siedzibie przy ul. Górnośląskiej 4A. Tematem naszego spotkania była “Immunodiagnostyka nadwrażliwości  pokarmowej i praktyczne zastosowanie testów diagnostycznych”. Obok merytorycznej części wykładu, pojawiły się dyskusje na temat żywienia, zarówno w czasie trwania prezentacji, jak i w czasie przerwy kawowej, gdzie uczestnicy mieli możliwość skosztowania przekąsek bez […]

  • Badanie genetyczne w personalizacji żywienia człowieka

    Zalecane dzienne spożycie składników odżywczych lub bezpieczne limity spożycia danej substancji są tworzone w oparciu o badania na ogólnej populacji i w rzeczywistości nie uwzględniają indywidualnych potrzeb każdego organizmu. Zalecenia żywieniowe nie mogą być takie same dla każdego, ponieważ jesteśmy różni, chociażby pod względem genetycznym, co potwierdzają prowadzone od wielu lat badania asocjacyjne całego genomu […]