Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej typu III

ikony-do-folderu

Celem prowadzenia diagnostyki nadwrażliwości pokarmowej typu III zawsze powinno być trafne rozpoznanie pokarmu wywołującego reakcję. Badania specyficznych pokarmowo IgG to nowoczesne narzędzia o wysokiej wartości diagnostycznej, stanowiące istotny element postępowania klinicznego.

Wyselekcjonowane grupy pokarmów zebrane w panele FoodPrint®, FoodTest i FoodDetectivepozwalają na dostosowanie badania do indywidualnych potrzeb pacjenta i prowadzonej terapii.

 

 

Badania laboratoryjne

  • Ilościowy wynik badania w U/ml,
  • Oznaczenie z niewielkiej ilości materiału (300 μl krwi włośniczkowej),
  • Czytelny wynik badania z podziałem na grupy pokarmów,
  • Graficzne przedstawienie stopnia reaktywności,
  • Szerokie panele antygenów pokarmowych,
  • Innowacyjna aplikacja on-line do interpretacji wyników .logo ASSISTANT_tm-crop,
  • Bardzo wysoka czułość ze względu na zachowanie trójwymiarowej struktury antygenów,
  • Możliwość wykluczenia reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami.

FoodPrint® 220+

FP 220Szczegółowy panel oparty o technikę mikromacierzową, pozwalający na wykluczenie reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami i skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych. Polecany w przebiegu chorób alergicznych i autoimmunologicznych.

Lista produktów Jak wykonać badanie? Wynik Zamów

 

FoodPrint® 160+ Wegetariański

FP 160Panel wyselekcjonowanych antygenów pokarmowy oparty o metodę mikromacierzy. Przeznaczony dla wegetarian, którzy również są obarczeni ryzykiem nietolerancji pokarmowej. Zboża, nabiał, a nawet warzywa i owoce mogą być źródłem różnych przewlekłych objawów.

Lista produktów Jak wykonać badanie? Wynik Zamów

 

FoodPrint® 120+

Panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany osobom dorosłym i dzieciom, które mają przewlekłe dolegliwości.

Lista produktów Jak wykonać badanie? Wynik Zamów

 

FoodPrint® 80+

Najmniejszy panel oparty o technikę mikromacierzową. Zawiera różne grupy produktów jak nabiał, zboża, warzywa, owoce, ryby, mięso, owoce morza, orzechy, jak i przyprawy. Zalecany wszystkim osobom zmagającymi się z przewlekłymi schorzeniami.

Lista produktów Jak wykonać badanie? Wynik Zamów

 

FoodTest 110

FT 110Optymalny panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany w przewlekłych objawach zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Pozwala na skomponowanie diety eliminacyjnej opartej o bardzo różnorodną ilość produktów.

Lista produktów Jak wykonać badanie? Wynik Zamów

 

FoodTest 40

FT 40Panel obejmujący podstawowe produkty m.in jaja (z rozróżnieniem na żółtko i białko), mleko, pszenicę, orzechy i białko gliadynę (gluten). Jednak w celu pełniejszej diagnozy zaleca się wybranie większego panelu.

Lista produktów Jak wykonać badanie? Wynik Zamów

 

 

Badanie ambulatoryjne FoodDetective™ Professional

FoodDetective Professional

 

  • Spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC),
  • Wysoka czułość, swoistość i dokładność zapewniają wiarygodność wyniku,
  • Oznaczenie z bardzo małej ilości materiału (50 μl krwi włośniczkowej),
  • Szybki i łatwy w odczytaniu wynik (w ciągu 40 minut),
  • Dobrze dobrany panel antygenów (59 produktów),
  • Innowacyjna aplikacja on-line do interpretacji wyników .logo ASSISTANT_tm-crop.

Lista produktów Jak wykonać badanie? Wynik Zamów

Oferowana przez nas diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej typu III opiera się o zasadę metody ELISA (ang. Enzyme-Linked ImmunoSorbet Assay, czytaj więcej: Metoda immunoenzymosorpcyjna – ELISA). Testy spełniają standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC), charakteryzują się wysoką czułością, swoistością i powtarzalnością wyników, które są autoryzowane przez diagnostę laboratoryjnego. Dodatkową zaletą diagnostyki Cambridge Diagnostics jest wykonywanie badań z niewielkiej ilości krwi włośniczkowej pobranej w prosty i nieinwazyjny sposób z palca. Czytaj więcej…

 

 


 

 

FoodPrint® nowa jakość w diagnostyce nadwrażliwości pokarmowej typu III

Pierwotnie technologia mikromacierzy znalazła zastosowanie w badaniach genetycznych (DNA, ekspresji mRNA), gdzie odniosła sukces i pozwoliła na ogromny postęp w naukach biomedycznych. Firma Omega Diagnostics Group PLC postanowiła powtórzyć ten sukces tworząc mikromacierz białkową do wykrywania specyficznych pokarmowo IgG. Innowacyjna i nowoczesna technologia mikromacierzowa FoodPrint® została zainstalowana w setkach laboratoriów na całym świecie, w tym w Laboratoriom Immunodiagnostyki Cambridge Diagnostics w Polsce.

 

 

Zasada testu FoodPrint®

Zasada mikromacierzowej metody FoodPrint® jest oparta o zasadę klasycznej metody ELISA. Różnica polega na skali, w której wykonywane jest oznaczenie. Metoda FoodPrint® jest miniaturyzacją klasycznej ELISA, przez co posiada ona szereg dodatkowych zalet.

Płytka do wykonania badania FoodPrint® jest prostokątnym mikroskopowym szkiełkiem, na które zostały naniesione kwadratowe podłoża nitrocelulozowe z „wdrukowanymi” (ang. print) 222 antygenami pokarmowymi, tworzącymi tzw. mikroukład. Każdy antygen jest umieszczony w duplikacie, a na jednym szkiełku znajduje się 16 kwadratowych pól nitrocelulozowych (jedno na pacjenta). Podłoże nitrocelulozowe zawiera również standard wielkości oraz kontrolę pozytywną dla reakcji. Każde pole na powierzchni nitrocelulozowej z antygenem pokarmowym ma zaledwie 130 μm średnicy!

Badanie przy użyciu FoodPrint® rozpoczyna się inkubacją osocza lub surowicy pacjenta z mikroukładem. Następnie znajdujące się w próbce badanej krwi specyficzne pokarmowo IgG łączą się z antygenami pokarmowymi znajdującymi się w mikroukładzie np. glutenem (przeciwciała I-rzędowe). Następnie dodaje się przeciwciała połączone z enzymem (przeciwciał II-rzędowe), które mają zdolność łączenia się z przeciwciałami I-rzędowymi. Po dodaniu substratu dla enzymu zachodzi reakcja barwna, której intensywność jest skorelowana ze stężeniem IgG w surowicy pacjenta. Intensywność barwy jest mierzona przez wysokorozdzielczy skaner optyczny, a stężenie IgG jest odczytywane z krzywej standardowej przy użyciu specjalnego oprogramowania.

Zasada testu FoodTest

Badanie przy użyciu FoodTest rozpoczyna się inkubacją osocza lub surowicy pacjenta z antygenami pokarmowymi, które opłaszczają studzienki płytki pleksiglasowej. Następnie znajdujące się w próbce badanej krwi specyficzne pokarmowo IgG łączą się z antygenami pokarmowymi znajdującymi się w studzience np. glutenem (przeciwciała I-rzędowe). Po czym dodaje się przeciwciała połączone z enzymem (przeciwciała II-rzędowe), które mają zdolność łączenia się z przeciwciałami I-rzędowymi. Po dodaniu substratu dla enzymu zachodzi reakcja barwna, której intensywność jest skorelowana ze stężeniem IgG w surowicy pacjenta. Intensywność barwy jest mierzona przez czytnik płytek (spektrofotometr) przy długości fali 450 nm, a stężenie jest odczytywane z krzywej standardowej przy użyciu specjalnego oprogramowania.

Zasada badania FoodDetective™

FoodDetective™ jest pierwszym i jedynym na świecie ambulatoryjnym testem służącym do oceny poziomu specyficznych pokarmowo IgG. Wykonanie badania zajmuje jedynie 40 minut i nie wymaga specjalistycznego sprzętu oraz wykwalifikowanego personelu laboratoryjnego.

FoodDetective™ jest rodzajem „przyłóżkowej” szybkiej diagnostyki (POC ang. point-of-care). Obecnie ten rodzaj diagnostyki znajduje szerokie zastosowanie w służbie zdrowia. Ogromną zaletą badań typu POC jest możliwość uzyskania wyniku badania w krótkim czasie w placówce medycznej, bez potrzeby wysłania próbki pacjenta do laboratorium, co skraca czas oczekiwania na wynik i skutkuje natychmiastową decyzją terapeutyczną.

Zasada badania FoodDetective™ jest oparta o zasadę klasycznej metody ELISA (ang. Enzyme-Linked ImmunoSorbet Assay). Zestaw FoodDetective™ zawiera wszystkie niezbędne elementy do wykonania badania: tackę reakcyjną opłaszczoną antygenami pokarmowymi, odczynniki i zestaw do pobrania krwi włośniczkowej.

Badanie rozpoczyna się od pobrania niewielkiej próbki krwi z opuszka palca. Następnie pobrana krew zostaje dodana do roztworu rozcieńczającego i wylana na tackę reakcyjną. Tacka oprócz dołków z badanymi antygenami pokarmowymi, zawiera również dwa pola kontrolne (pozytywne i negatywne), które służą do kontroli jakości przeprowadzonego badania. W kolejnych etapach, używając odczynników wykrywającego i wywołującego, wykrywana jest obecność specyficznych pokarmowo IgG we krwi pacjenta. Pojawienie się ciemnoniebieskiego zabarwienia, jednego lub kilku w dołkach reakcyjnych jest wynikiem pozytywnym na dane antygeny pokarmowe.