Rosnąca świadomość na temat wpływu żywności na organizm człowieka pozwala na zrozumienie funkcjonowania organizmu na różnych poziomach, dzięki czemu zmieniając żywienie możemy bezpośrednio oddziaływać na jego funkcje. Obecnie dzięki rozwojowi nauk biomedycznych i nowoczesnej diagnostyce możemy przeprowadzić kompleksowe badania, pozwalające na dobranie indywidualnych zaleceń żywieniowych, dostosowanych do możliwości i potrzeb organizmu.
Rodzaje badań
Określenie pokarmów, które przyczyniają się do przewlekle odczuwanych dolegliwości jest możliwe za pomocą diagnostyki w kierunku nietolerancji pokarmowej. Badania genetyczne wskażą, których składników pokarmowych organizm potrzebuje więcej do prawidłowego funkcjonowania, a które mogą mieć niekorzystny wpływ. Analiza flory jelitowej i markerów zapalnych pozwoli na rozpoznanie przyczyn zaburzeń m.in. trawiennych, odpornościowych i nastroju. Dzięki badaniu stresu oksydacyjnego możemy już na poziomie molekularnym “uchwycić” zmiany chorobowe, czy przedwczesne starzenie się organizmu.
Badanie nietolerancji pokarmowej
Badanie funkcjonalności przewodu pokarmowego
Badanie stresu oksydacyjnego
Badanie predyspozycji genetycznych
[sb_sibling_prev][/sb_sibling_prev]
[sb_sibling_next][/sb_sibling_next]