Strona głównaFoodDetective™Testy laboratoryjneCeliakiaSzkoleniaKontakt
Potrzebujesz pomocy
Cambridge Diagnostics (Polska) s.c.
ul.Walecznych 56 lok2
03-926 Warszawa
Polska

TEL: (22) 831 66 03, (22) 831 01 02
FAX: (22) 831 01 02
Email: info@cambridge-diagnostics.pl
www.cambridge-diagnostics.pl

cambridge cambridge

CELIAKIA Informacje Ogólne

Czym jest choroba trzewna?

Celiakia(ang.: Coeliac Disease – CD) to choroba trzewna, która niszczy jelito cienkie i zaburza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Osoby, które chorują na Celiakię nie tolerują glutenu- białka pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten znajduje się głównie w żywności, ale także można znaleźć w produktach codziennego użytku, takich jak leki, witaminy i błyszczyki do ust. Kiedy osoba z Celiakią spożywa lub korzysta z produktów zawierających gluten, ich układ odpornościowy reaguje uszkodzeniem lub zniszczeniem kosmków jelitowych - maleńkie, cieniutkie wyrostki wzdłuż jelita cienkiego. Kosmki jelitowe zazwyczaj pozwalają aby składniki odżywcze z pożywienia, były wchłonięte przez ściany jelita cienkiego do krwiobiegu. Bez zdrowych kosmków, człowiek staje się niedożywiony, bez względu na to, ile spożywa żywności. Celiakia jest chorobą na całe życie i dotyczy około 1 na 100 osób w Wielkiej Brytanii, a według najnowszych badań choroba ta może dotyczyć 3% populacji. Celiakia może dotknąć każdego i w każdym wieku, ma określony czynnik ryzyka w rodzinie, ponieważ jest chorobą genetyczną. Jedynym leczeniem w Celiakii jest dieta bezglutenowa.

Objawy Celiakii:

Celiakia ma wiele różnych objawów:

  • Utrata masy ciała
  • Zmęczenie
  • Wymioty
  • Letarg
  • Duszność
  • Dyskomfort w jamie brzusznej, bóle i wzdęcia
  • Owrzodzenia jamy ustnej
  • Biegunka
  • Opryszczkowe zapalenie skóry
  • Niedokrwistość (najczęściej Fe lub kwasu foliowego, ale także B12)
  • Osteoporoza
  • Depresja
  • Osłabienie mięśni
  • Ból kości
  • Niepłodność i nawracające poronienia
  • Brak menstruacji

Ze względu na szeroki zakres objawów, Celiakia jest trudna do zdiagnozowania. Pacjenci z nierozpoznaną Celiakią, którzy nadal spożywają pokarmy zawierające gluten mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego, co sprawia, że wczesne wykrycie Celiakii jest bardzo ważne.

Testy pozwalające wykryć celiakię
Choć biopsja jelita pozostaje „złotym standardem” diagnostyki Celiakii, obecnie dostępne są testy z kropli krwi pełnej umożliwiające badanie rozpoznawcze w kierunku Celiakii oraz monitorujące przebieg Celiakii.

Procedura badania jest prosta i obejmuje pobranie próbki krwi do kapilary i wkropienie jej na panel testowy, następnie połączenie z rozcieńczalnikiem. Po 10 minutach test wskazuje wynik mówiący o obecności przeciwciał IgA, IgG lub IgM przeciwko transglutaminazie tkankowej (Celiakia Rozpoznawczy) lub przeciwciał IgA przeciwko transglutaminazie i przeciwko gliadynie.

Jak działają te testy?
Test badający przeciwciała przeciwko transglutaminazie – Coeliac Screen

Test służy do diagnostyki celiakii, badając trzy klasy przeciwciał IgA, IgG i IgM. W przeprowadzonych ostatnio badaniach wykazano, że przeciwciała IgA przeciw transglutaminazie tkankowej (t-TG), enzymowi obecnemu w tkance łącznej jelita, są także silnie związane z obecnością celiakii. Przeciwciała IgA przeciw t-TG wykazują zarówno wysoką czułość (95% -100%), jak i swoistość (90%-97%) wobec celiakii. Jeśli u pacjenta występuje niedobór przeciwciał IgA, test bada również dwa inne przeciwciała – IgG oraz IgM, aby zapobiec fałszywie ujemnemu wynikowi.

Testy badający przeciwciała IgA przeciwko transglutaminazie i przeciwko gliadynie – Coeliac Monitor
Test służy do monitorowania przebiegu celiakii i sprawdzeniu obecności ukrytego glutenu w diecie. Badane są przeciwciała IgA przeciwko transglutaminazie – enzymowi jelitowemu są ściśle powiązane z obecnością celiakii. Drugi markerem jest gliadyna główny składnik białkowy znajdujący się w glutenowej frakcji pszenicy. Obecność przeciwciał przeciw gliadynie stwierdza się u około 95% nieleczonych pacjentów z celiakią, tzn. pacjentów nie pozostających na diecie bezglutenowej. Przeciwciała IgA przeciw gliadynie są wysoce swoiste dla celiakii i występują u 80% pacjentów.

 
Cambridge Diagnostics s.c. używa cookies na naszej stronie. One pomagają nam dowiedzieć się o Tobie i jak używasz naszą stronę internetową, co poprawi i ułatwi przeglądanie i marketing dla Ciebie i innych. Cookies są na Twoim komputerze lub sprzęcie mobilnym. Przyjmując cookies to prosimy kontynuować przeglądanie strony. Nie przyjmując prosimy opuścić stronę. Więcej Informacji o cookies i polityki cookies jest pod więcej o plikach cookies